Zdravý banánový chléb bez viny

Jak vyrobit zdravý banánový chléb, který skutečně chutná! Tento recept má nižší obsah cukru, zdravější tuky a přidává celá zrna. Přejděte na Recept na zdravý banánový chléb

Plátky zdravého banánového chleba

Jak vyrobit zdravější banánový chléb

Banánový chléb jsme na Inspired Taste sdíleli již dříve a recept se nám líbí. Tato zdravější verze si bere vše, co máme rádi na originálu, ale vyrábí několik chytrých změn, které sníží obsah kalorií, cukru a tuku. Navíc vyměníme máslo za pro vás lepší olivový olej a přidáme celozrnnou mouku.

pečený banánový chléb vyrobený s nižším obsahem cukru, zdravějšími tuky a přidanými celozrnnými výrobky

Oba milujeme původní recept a byli jsme odhodláni vytvořit verzi bez viny, která to obstála. Tento banánový chléb se peče, aby byl vlhký, hutný a lahodný. [For more quick bread inspiration, take a look at our easy apple bread]

První změnou bylo přidání celozrnné mouky. Mouku používáme napůl univerzální a napůl celozrnnou. Můžete použít 100% celozrnnou pšenici, ale mějte na paměti, že bochník bude chutnat oříškověji (ne nutně špatně) a bude o něco hutnější. Skvělou variantou je také bílá celozrnná mouka.

Pro naše celozrnné palačinky používáme kombinaci všestranné a celozrnné mouky. Jsou tak lehké a nadýchané!

Banánový chléb suché přísady

Dále jsme výrazně snížili cukr. V našem původním receptu požadujeme 3/4 šálku hnědého cukru. Díky tomu je chléb neuvěřitelně vlhký a lahodný, ale protože jsme hledali zdravý banánový chléb, většina cukru musela pryč!

Snížili jsme cukr ze 3/4 šálku na 1/3 šálku. Velká úspora a vaše hladina cukru v krvi vám poděkují. Vyzýváme také nerafinovaný čistý třtinový cukr. Pokud ho nemáte po ruce, místo něj poslouží krystalový nebo hnědý cukr.

Když už mluvíme o cukru, do těsta přidáváme tajnou přísadu navíc — černou řemínkovou melasu. Jedna polévková lžíce obsahuje spoustu chuti a dodává těstu bohatost.

Banánový chléb mokré přísady

Nakonec vyměníme rozpuštěné máslo za olivový olej. Nejen to, ale zredukujeme tuk z 8 polévkových lžic na 5 polévkových lžic. Pokud použijete ovocný olivový olej, dodá chlebu krásnou bohatost. Také udržuje chléb hustý a vlhký. Nikdo nechce suchý banánový chléb, že?

A to je vše. Jak udělat zdravější banánový chléb, který je vlhký a skvěle chutná!

Další recepty na banány

Zdravý banánový chléb bez viny

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Tento zdravý banánový chléb zůstává vlhký a skutečně chutná! Tento recept má nižší obsah cukru, zdravější tuky a přidává celá zrna. Tipy, jak vyrobit toto bezlepkové nebo veganské, najdete v sekci poznámky níže. Poznámka k velikosti pánve: Používáme formu na bochník o rozměrech 8 1/2 x 4 1/2 palce; pokud máte pouze pánev o rozměrech 9 x 5 palců, začněte kontrolovat propečení o 5 až 10 minut dříve.

Udělá 1 bochník nebo 12 plátků

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

3/4 šálku (95 gramů) univerzální mouky

3/4 šálku (95 gramů) celozrnné mouky

1 lžička jedlé sody

1/2 lžičky jemné mořské soli

3/4 lžičky mleté ​​skořice

Nejlepší jsou 2 velké banány, silně kropenaté nebo dokonce černé, asi 1 šálek rozmačkané

5 lžic extra panenského olivového oleje nebo náhrady rozpuštěného kokosového oleje

1 lžíce melasy

1/3 šálku (65 gramů) cukru

2 velká vejce, lehce rozšlehaná

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička citronové kůry

2 lžíce citronové šťávy

Pokyny

  • Udělejte těsto
  • Vycentrujte stojan v troubě a zahřejte na 350 stupňů F. Vyložte chlebovou formu o rozměrech 8 1/2 palce x 4 1/2 palce pečicím papírem a lehce namažte. Formu na bochník položte na izolovaný plech nebo na dva běžné plechy na pečení naskládané na sebe.

    Mouky, jedlou sodu, sůl a skořici prošlehejte, dejte stranou. Na dně střední mísy rozmačkejte banány na hrubou pastu. Do banánů zašlehejte olivový olej, melasu, cukr, vejce, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilku, dokud se nespojí.

    Přepněte na velkou gumovou stěrku. Oškrábejte stěny a dno mísy a poté přidejte suché ingredience na 3 díly a jemně míchejte, dokud nezmizí a těsto není hladké.

    • Péct chleba
    • Nalijte těsto do pánve a uhlaďte vršek. Pečte 40 až 65 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do středu chleba nevyjde čistý. Po 30 minutách v troubě zkontrolujte, zda chléb nemá barvu. Pokud se zdá, že hnědne příliš rychle, volně přikryjte hliníkovou fólií.

      Když je chléb hotový, přemístěte jej v pánvi na mřížku, aby na 5 minut vychladl. Chleba rozbalte a položte na rošt pravou stranou nahoru. Zcela vychladnout.

Tipy Adama a Joanny

  • Banánový chléb skladujte při pokojové teplotě až 2 dny, v chladničce až 5 dní nebo v mrazáku až 3 měsíce.
  • Jak vyrobit zdravé banánové muffiny: Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte při 350 stupních F, dokud nebude možné zasunout párátko a vyjít čisté, 20 až 25 minut.
  • Bezlepkový banánový chléb: Použijte svou oblíbenou směs bezlepkové mouky z obchodu. Jsme zastánci Bobova Červeného mlýna.
  • Veganský / bezvaječný banánový chléb: Nahraďte vejce lněnými vejci. Pro výrobu 2 lněných vajec smíchejte 2 lžíce lněného šrotu (mleté ​​syrové lněné semínko) se 6 lžícemi vody. Nechte ho asi 15 minut zhoustnout v lednici a poté použijte k nahrazení vajec v receptu.
  • Použijte 100% celozrnnou mouku: Nahraďte univerzální mouku stejným množstvím celozrnné mouky nebo použijte bílou celozrnnou mouku. Pokud se vám těsto zdá příliš husté, zřeďte ho asi lžící vody nebo mléka.
  • Použití menšího množství oleje: 5 polévkových lžic olivového oleje se zdálo tak akorát pro snížení tuku a zároveň uchování chleba pěkně vlhkého. Chcete-li tuk ještě více snížit, můžete zkusit nahradit část nebo všechen olej jablečným pyré.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1 plátek / Kalorie 164 / Protein 3 g / Uhlohydrát 24 g / Vláknina 2 g / Celkem cukrů 10 g / Celkový tuk 7 g / Nasycený tuk 1 g / Cholesterol 28 mg

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post