Ultra uspokojivý domácí zeleninový vývar

Jak si vyrobit domácí zeleninový vývar která je dostatečně vydatná na to, abyste si ji mohli vychutnat samostatně jako polévku, a perfektně poslouží jako náhrada krabicového vývaru ve vašich oblíbených receptech. Už nikdy nebudete chtít kupovat vývar z krabičky. Přejděte na Recept na domácí zeleninový vývar

Ultra uspokojivý domácí zeleninový vývar

Jak připravit nejlépe chutnající zeleninový vývar

Milujeme bohaté kuřecí vývary a vývary z kostí, takže bylo výzvou vytvořit bezmasý zeleninový vývar, který nám udělá stejnou radost. Po několika pokusech jsme přišli s tímto bohatým, vydatným receptem na vývar. Když usrkávám, dokonce se ptám, jestli tam byly nebo nebyly použity kosti! Je to tak dobré.

Tento zeleninový vývar si často vychutnávám samotný bez přidaného jídla (je to tak uspokojivé) a také ho používám jako náhradu kuřecího vývaru v mých oblíbených receptech na polévku (viz tato zeleninová polévka a tato bramborová polévka).

Tři triky pro nejlepší vegetariánský vývar

Pro bohatý, uspokojivý vývar, pečenou zeleninu. Opékání cibule, mrkve, celeru, rajčat a česneku do pěkně hnědé barvy zesílí chuť vývaru. Dodává také barvu. Pečená zelenina dodává vývaru bohatou a uspokojivou kvalitu.

Pečená zelenina pro nejlepší zeleninový vývar.
Opékání zeleniny před přípravou vývaru je tajemstvím bohatého, vydatného a chutného zeleninového vývaru.

Přidejte rajčata. Rajčata dodávají sladkost, barvu a umami. Rajčata mají přirozeně vysoký obsah glutamátu, což znamená, že pomáhají s touto „pátou chutí“. Umami dodává pokrmům dobrou chuť – dodává to něco něco. Přidáním rajčat do vývaru se stane bohatým a hodný touhy.

Příprava zeleninového vývaru – přidání rajčat pro extra sladkost a umami.
Rajčata dodávají zeleninovému vývaru umami, sladkost a barvu.

Použijte sušené houby. I když do tohoto receptu nepřidáváme žádné kosti ani maso, bylo pro nás důležité, aby ve vývaru zůstala stále nějaká „masitost“. Řešením jsou houby – zejména sušené. Pouhá 1 unce sušených hub změní tento zeleninový vývar z dobrého na něco, o čem se vlastně ptáte, zda je nebo není vegetariánský nebo veganský.

Přidání sušených hub do vývaru.
Pouhá 1 unce sušených hub změní tento zeleninový vývar z dobrého na něco, o čem se vlastně ptáte, zda je nebo není vegetariánský nebo veganský.

Pomocí těchto tří jednoduchých triků připravíte bohatý zeleninový vývar za méně než 2 hodiny. Usrkáváme ho během dne, používali jsme ho k přípravě zeleninových nudlových polévek a už jsme ho použili v některých našich oblíbených receptech na polévky. To je rozhodně něco, co můžete přidat do vaší kuchyně – dokonce mrazí až 3 měsíce!

Domácí zeleninový vývar

Zde je několik receptů, kde používáme zeleninový vývar

Ultra uspokojivý domácí zeleninový vývar

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Tento domácí zeleninový vývar je dostatečně vydatný na to, abyste si ho vychutnali samotný jako polévka, a skvěle se hodí jako náhrada krabičkového vývaru ve vašich oblíbených receptech. Pečení je tajemstvím bohatého a vydatného zeleninového vývaru. Když dobře okořeníme, zjistíme, že tento zeleninový vývar je stejně uspokojivý jako vývar z kostí. Recept níže považujte za návod a klidně si do lednice nebo mrazáku přidejte zbytky zeleniny. Pórek, tuřín nebo houbové odřezky jsou vynikající, když je přidáte do vývaru. Pro ještě větší bohatost přidáváme sušené houby – ty se dají koupit online a často je najdete v uličce s kořením ve větších obchodech s potravinami. Zabalí punč a dodají vývaru „masitost“.

Připraví přibližně 10 šálků

Budete potřebovat

1 libra cibule (3 střední)

1 libra mrkve (5 až 6 středních)

1/2 libry celeru (4 až 5 žeber)

1 libra rajčat (4 malé)

4 stroužky česneku, rozdrcené a oloupané

2 lžíce olivového oleje

1/2 unce sušených hub, jako jsou hříbky, ústřice nebo shiitake

Půl svazku čerstvé petrželky, listů a stonků nebo použijte stonky

3 snítky čerstvého tymiánu

2 bobkové listy

1 až 2 šálky zeleninových odřezků z lednice nebo mrazáku, volitelné

1 lžička mořské soli, volitelně

12 šálků vody, nejlépe filtrované

Pokyny

  • Pečená zelenina
  • Zahřejte troubu na 425 stupňů F. Na pečení zeleniny si vezměte pečicí plech s okrajem nebo zapékací misku o rozměrech 9 x 13 palců.

    Oloupejte cibuli a nakrájejte ji zhruba na 1-palcové kousky. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme zhruba na 1-palcové kousky. Rajčata opláchněte a pokud jsou velká, rozpůlte nebo rozčtvrťte.

    Na plech nebo na pánev přidejte cibuli, mrkev, celer, rajče a česnek. Pokapejte olivovým olejem a pečte 15 minut. Zeleninu promíchejte a opékejte dalších 15 minut. Ještě jednou promíchejte a poté opékejte, dokud zelenina pěkně nezhnědne a rajčata se propadnou, dalších asi 10 minut.

    • Udělejte vývar
    • Sušené houby zalijte asi 1/2 šálkem studené vody a nechte 5 minut odstát.

      Opečenou zeleninu vložíme do vysokého hrnce. Přidejte 1 šálek vody na plech nebo pánev, poté ji zamíchejte a seškrábejte co nejvíce zhnědlých kousků přilepených na dně, jak jen můžete. Nalijte na zeleninu v hrnci.

      Přidejte petržel, tymián, bobkový list, zbytky zeleniny, které potřebujete spotřebovat, a sůl (pokud používáte).

      Přidejte částečně rehydratované houby a poté slijte vodu, ve které sedí, přes jemné síto, aby se zachytily všechny kamínky. Přecezenou houbovou vodu přidáme do hrnce se zeleninou.

      Zakryjte 11 šálky vody. Přiveďte k varu a poté snižte k varu. Vařte částečně zakryté 45 minut.

      Vývar přeceďte a ihned použijte, chlaďte do 3 dnů nebo zmrazte až na 3 měsíce. Při použití ochutnejte vývar a dochuťte další solí nebo pokud vám to nevadí, pár kapkami rybí omáčky.

Tipy Adama a Joanny

  • Alternativa sušených hub: Pokud nemůžete najít sušené houby, můžete k cibuli a mrkvi přidat zbytky hub nebo nakrájené houby, když se opékají. Sušené houby budou silnější, ale i tak vznikne lahodný vývar.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA. Sůl jsme vynechali, protože si budete muset přidat podle chuti. Nutriční údaje jsou na 1 šálek vývaru.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Kalorie 70 / Protein 2 g / Uhlohydrát 10 g / Vláknina 3 g / Celkem cukrů 5 g / Celkový tuk 3 g / Nasycený tuk 0 g / Cholesterol 0 mg

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post