Snadný recept na Tahini – lepší než koupený v obchodě

Domácí tahini je tak snadné vyrobit. Náš recept je rychlý a dělá tahini, které chutná mnohem lépe než cokoli, co si můžete koupit v obchodě. Přejděte na recept Tahini

Podívejte se na video

Video s receptem na domácí tahini

Co je Tahini?

Víte, co je tahini? Chtěli byste zjistit, jak si ho vyrobit doma, místo toho, abyste kupovali drahé sklenice v obchodě? Řekneme vám vše o tahini, na co ho můžete použít (ano, je to víc než hummus) a ukážeme vám, jak si ho můžete snadno vyrobit doma.

Rozdíl mezi přírodními nebo loupanými sezamovými semínky a neloupanými sezamovými semínky.
Loupaná sezamová semínka jsou světlejší barvy vlevo. Vpravo jsou neloupaná semena mnohem tmavší a stále mají neporušený obal nebo vnější obal.

Tahini je pasta vyrobená ze sezamových semínek a je základem mnoha kuchyní, zejména ve Středomoří a na Středním východě. Je veganský, bezlepkový, chutná oříškově a jeho příprava je jednoduchá.

Tahini koupené v obchodě se obvykle vyrábí z loupaných sezamových semínek. To je také naše preference, ale můžete to udělat z neloupaných a naklíčených sezamových semínek.

Loupaná sezamová semínka jsou tím, co v obchodech vidíte nejčastěji. Zde je fotka loupaných i neloupaných sezamových semínek. Loupaná semena jsou světlejší barvy vlevo. Vpravo jsou neloupaná semena mnohem tmavší a stále mají neporušený obal nebo vnější obal.

Z našich zkušeností vyplývá, že tahini vyrobené z neloupaných sezamových semínek chutná více hořce a není tak hladké, jako když je vyrobeno z loupaných sezamových semínek.

Domácí tahini

Způsoby použití Tahini

Pravděpodobně nejznámější způsob použití tahini je při výrobě hummusu. I když jsme velcí hummus geekové, ve vlastní kuchyni používáme tahini na mnoho dalších způsobů.

Zde je seznam návrhů, jak používat tahini jinak než v hummusu.

Jakmile budete mít tahini ve své lednici (vydrží více než měsíc), vsadíme se, že zjistíte, že je přidáváte do různých pokrmů, aniž bychom vás museli řídit!

Jak vyrobit Tahini během několika minut

Tahini se vyrábí velmi, velmi jednoduše. Pokud jste někdy připravovali ořechové máslo, jako je arašídové máslo nebo mandlové máslo, všimnete si, že je to prakticky stejný postup: Sezamová semínka rozemlejte v kuchyňském robotu s trochou oleje do hladka.

Máme kuchyňský robot Magimix na 10 hrnků. Je poměrně výkonný, ale většina kuchyňských robotů na dnešním trhu by to měla zvládnout.

Složení tahini

K výrobě tahini potřebujete pouze TŘI ingredience.

  1. sezamová semínka — Jak jsem již dříve zmínil, nejraději používáme loupaná sezamová semínka. Nejčastěji semena lehce opékáme, aby vynikla jejich přirozená ořechovost, ale pokud chcete, můžete tento krok úplně vynechat.
  2. Olej — Aby se tahini změnilo na krémově hladkou pastu, přidáme několik lžic oleje s neutrální příchutí. Funguje řada olejů, vyzkoušejte avokádový olej, lehký a ovocný olivový olej, rostlinný olej a olej z hroznových jader.
  3. Sůl je volitelná přísada, ale já ji používám vždy. Díky tomu bude tahini chutnat lépe.

Náš jednoduchý proces výroby Tahini

Výroba tahini je snadná a vyžaduje jen několik jednoduchých kroků.

Krok 1, opražte sezamová semínka. Rád si před přípravou tahini opékám sezamová semínka. Chuť je tímto způsobem mnohem lepší.

Pokud plánujete semena opékat, doporučujeme to udělat na varné desce a ne v troubě. Sezamová semínka jsou malinká a tak se velmi snadno připálí.

Abych sezamová semínka opékala, vhodila jsem je do širokého, suchého hrnce na středně nízkou teplotu a pak neustále míchala lžící, dokud semínka lehce neztmavnou a nezačnou vonět.

Opékání sezamových semínek
Opékáním sezamových semínek na suché pánvi vznikne tahini s neuvěřitelnou chutí.

Krok 2, Zpracujte sezamová semínka, dokud se nerozdrolí. Když sezamová semínka vychladnou, hodíme je do misky kuchyňského robotu, zavřeme víko a zpracováváme, dokud se nezačne tvořit drobivá pasta.

Přidáním sezamových semínek do kuchyňského robotu připravte tahini
Kuchyňský robot promění semínka na drobivou směs.

Krok 3, Přidejte olej a zpracujte na hladký krém. Aby se tahini změnilo na extra hladkou pastu, přidáme několik lžic oleje s neutrální příchutí.

Pokud chcete, můžete trochu oleje odstranit, ale tahini nebude tak hladké ani tekuté. Abychom dosáhli podobné konzistence jako v obchodě, zjistili jsme, že by to měly stačit 3 až 4 polévkové lžíce oleje.

Po dalším zpracování, několika zastávkách, abyste oškrábali dno a boky misky a poté ještě trochu zpracování, je tahini hotové. Extra hladké a připravené k použití v jakémkoli receptu, který chcete.

Výroba tahini v kuchyňském robotu
Po přidání oleje a minutě až dvou zpracování je tahini hladké a rozlévatelné.

FAQ: Mohu použít mixér?

Od zveřejnění receptu se několik našich čtenářů ptalo, zda při výrobě tahini bude namísto kuchyňského robota fungovat mixér. Dávám přednost používání svého kuchyňského robota, ale pokud máte výkonný mixér (jako Vitamix), měli byste být schopni jej použít k výrobě tahini. Když to uděláte, nezapomeňte často oškrábat stěny a dno mixéru, aby se všechna semínka zapracovala do omáčky.

Ukládání tipů

Tahini můžete uchovávat zakryté v lednici měsíc, možná o něco déle. Možná zjistíte, že po nějaké době v lednici se oddělí, jako by to udělalo přírodní arašídové máslo. Vše, co musíte udělat, abyste to napravili, je dobře zamíchat.

Rychlé a snadné Tahini

Snadný recept na Tahini – lepší než koupený v obchodě

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Výroba tahini doma je snadná a mnohem levnější než nákup v obchodě. Doporučujeme hledat sezamová semínka ve velkoobjemových zásobnících nebo na mezinárodních, asijských a blízkovýchodních trzích pro nejlepší nabídky. Zatímco tahini lze vyrobit z neloupaných, naklíčených a loupaných sezamových semínek, u tahini raději používáme loupaná sezamová semínka. Tahini lze uchovávat v lednici po dobu jednoho měsíce.

Vyrobí přibližně 1/2 šálku

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

1 šálek (5 uncí nebo 140 gramů) sezamových semínek, preferujeme loupaná

2 až 4 polévkové lžíce neutrálně ochuceného oleje, jako je hroznový olej, rostlinný nebo lehký olivový olej

Špetka soli, volitelné

Pokyny

  • Toast sezamová semínka
  • Přidejte sezamová semínka do širokého, suchého rendlíku na středně mírném ohni a opékejte za stálého míchání, dokud semena nebudou voňavá a velmi lehce zbarvená (ne hnědá), 3 až 5 minut. Zde pozor, sezamová semínka se mohou rychle spálit.

    Opražená semínka přendejte na plech nebo velký talíř a zcela vychladněte.

    • Udělejte Tahini
    • Přidejte sezamová semínka do misky kuchyňského robota a zpracujte, dokud nevznikne drobivá pasta, asi 1 minutu.

      Přidejte 3 polévkové lžíce oleje a zpracujte další 2 až 3 minuty a zastavte, abyste několikrát oškrábali dno a boky kuchyňského robotu. Zkontrolujte konzistenci tahini. Mělo by být hladké, ne sypké a mělo by být tekuté. Možná budete muset zpracovat další minutu nebo přidat další lžíci oleje.

      Ochutnejte tahini na dochucení a podle chuti přidejte sůl. Zpracujte 5 až 10 sekund, aby se vmíchal.

      • Uložit
      • Uchovávejte tahini zakryté v chladničce po dobu jednoho měsíce. Můžete si všimnout, že se časem odděluje, jako by to udělalo přírodní arašídové máslo. Pokud k tomu dojde, před použitím tahini dobře promíchejte.

Tipy Adama a Joanny

  • K tomu můžete použít neutrální neopečený sezamový olej, ale nedoporučujeme toastový sezamový olej, protože má silnou chuť.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1 polévková lžíce / Kalorie 136 / Protein 3 g / Uhlohydrát 5 g / Vláknina 3 g / Celkem cukrů 0 g / Celkový tuk 12 g / Nasycený tuk 2 g / Cholesterol 0 mg

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post