Snadné tortilla chipsy (smažené nebo pečené)

Přeskočte sáček z obchodu a připravte si místo toho domácí tortilla chipsy! Zde je návod, jak vyrábíme tradiční tortilla chipsy i pečené tortilla chipsy ve vlastní kuchyni. Přejděte na recept na tortilla chipsy

Domácí tortilla chipsy

Výroba domácích tortilla chipsů

Existuje několik opravdu dobrých značek tortilla chipsů zakoupených v obchodě, ale nenašli jsme nic, co by překonávalo domácí chipsy! Domácí tortilla chipsy se velmi snadno vyrábí a jsou ideální pro nachos nebo servírování k vašim oblíbeným dipům a salsám. Některé z mých oblíbených jsou čerstvé pico de gallo, guacamole, krémový queso dip, tento sladký cibulový dip z černých fazolí a naše pečená tomatillo salsa.

Tortilla chipsy s pico de gallo

Chcete-li získat nejlepší tortilla chipsy, smažte je. Sdíleli jsme podrobnosti pro smažené i pečené tortilla chipsy. Zapečené chipsy jsou výborné, ale nikdy nebudou tak světlé ani křupavé jako tradičně smažené chipsy.

Jaké tortilly použít?

Začněte s domácími kukuřičnými tortillami nebo použijte kvalitní tortilly z obchodu. Pro nejlepší chuť hledejte tortilly, které byly vyrobeny z nixtamilizované kukuřice.

Nixtamal je sušená kukuřice, která byla uvařená a namočená ve vodě s hydroxidem vápenatým (také známým jako hašené vápno nebo cal). Tento starodávný proces dělá tortilly chuťově neuvěřitelné a vnější stěny kukuřice jsou pro nás snadněji stravitelné (uvolňují živiny dostupné v kukuřici). Ne všechny tortilly zakoupené v obchodě používají tuto metodu, a proto se chuť kukuřičných tortil může lišit. Hledejte na obalu slova „nixtamel“ nebo „nixtamalized“. Můžete se také podívat na seznam ingrediencí na obalu. Měl by být krátký a měl by obsahovat slova „lime“ nebo „cal“.

Jak vyrobit tortilla chipsy (smažené)

Jak jsem již zmínil, je to můj oblíbený způsob, jak dělat tortilla chipsy. Jsou křupavé, lehké a vzdušné. Budete je muset smažit na oleji. Použijte širokou pánev a naplňte ji centimetrem nebo dvěma olejem. Nepotřebujete plný hrnec oleje.

Pokud používáte menší hrnec, možná zjistíte, že dělat hranolky v dávkách funguje lépe, než vysypat všechny tortillové trojúhelníky najednou. Každá várka zabere jen pár minut, takže i když děláte více várek, nezůstanete stát u sporáku moc dlouho.

  1. Kukuřičné tortilly nakrájíme na 6 trojúhelníků.
  2. Zahřejte neutrální, vysoce horký olej na vaření na 350 °F.
  3. Trojúhelníčky tortilly vhoďte do oleje a vařte, dokud nebudou křupavé a zlatavě hnědé.
  4. Necháme okapat na papírových utěrkách a posypeme solí.
Tortilla chipsy smažené na oleji

Z fotografie můžete vidět, že tortillové trojúhelníky mohou být v oleji těsně u sebe. To znamená, že budete pravděpodobně muset smažit své hranolky v dávkách. Do oleje ráda přidávám natolik, že jsou většinou v jedné vrstvě a nejsou moc přeplněné.

Jak vyrobit pečené tortilla chipsy

Upečené tortilla chipsy nejsou tak lehké a vzdušné jako smažené, ale i tak chutnají skvěle. Užitečná je plechovka spreje na vaření nebo lahvička s rozprašovačem naplněná olejem, ale vždy můžete použít štětec na pečivo nebo čistou papírovou utěrku, abyste tortillové lupínky lehce potřeli olejem těsně před pečením.

  1. Zahřejte troubu na 375 °F.
  2. Kukuřičné tortilly nakrájejte na 6 trojúhelníků a nastříkejte nebo lehce potřete olejem.
  3. Trojúhelníčky naaranžujte na plech v jedné vrstvě.
  4. Pečte dokřupava a dozlatova.
  5. Posypte solí.
Tortilla chipsy se pečou v troubě.

Jako další pečenou svačinku vyzkoušejte naše oblíbené pečené hranolky!

Ukládání

Domácí tortilla chipsy je nejlepší konzumovat tentýž den, ale pokud je potřebujete skladovat déle, nechte je úplně vychladnout a poté je vložte do uzavíratelného plastového sáčku nebo vzduchotěsné nádoby. Takto by měli vydržet den nebo dva navíc.

Často kladené otázky

Mohu použít konvekční nastavení mé trouby? Ano! Při použití konvekčního nastavení snižte teplotu vaření o 25 stupňů Fahrenheita a zkontrolujte hranolky několik minut před doporučením receptu. Některé trouby to tak již mají, proto doporučujeme zkontrolovat návod k vaší troubě.

Mohu udělat tortillové chipsy ve vzduchové fritéze? Ano! Vzduchová fritéza vaří jídlo stejně jako konvenční nastavení trouby. Možná budete muset trochu zkrátit dobu vaření. Sledujte chipsy, a až budou křupavé a dozlatova, vyndejte je a užijte si je!

Další snadné recepty

Snadné tortilla chipsy (smažené nebo pečené)

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Pro nejlepší domácí tortilla chipsy je smažte. V receptu jsme sdíleli podrobnosti pro smažené a pečené tortilla chipsy. Zapečené chipsy jsou výborné, ale nebudou tak lehké ani křupavé jako tradičně smažené chipsy. V ingrediencích receptu požadujeme 10 kukuřičných tortil, ale toto množství můžete zvýšit nebo snížit podle toho, kolik chipsů byste chtěli vyrobit.

Pro nejlepší chuť hledejte tortilly, které byly vyrobeny z nixtamilizované kukuřice. Nixtamal je sušená kukuřice, která byla uvařená a namočená ve vodě s hydroxidem vápenatým (také známým jako hašené vápno nebo cal). Ne všechny tortilly zakoupené v obchodě používají tuto metodu, a proto se chuť kukuřičných tortil může lišit. Hledejte na obalu slova „nixtamel“ nebo „nixtamalized“. Můžete se také podívat na seznam ingrediencí na obalu. Měl by být krátký a měl by obsahovat slova „lime“ nebo „cal“.

Vytváří 60 žetonů nebo více

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

10 kukuřičných tortill nebo použijte více pro více chipsů, nejlepší jsou staré nebo sušené tortilly

3/4 až 1 šálek neutrálního, vysoce horkého oleje na vaření; doporučeno: avokádový olej, světlicový olej, arašídový olej nebo rostlinný olej

Mořská sůl podle chuti

Pokyny

  • Smažené tortilla chipsy
  • Každou tortillu nakrájejte na šest trojúhelníků.

    Talíř vyložte papírovými utěrkami nebo čistou utěrkou.

    Přidejte dostatek oleje do širokého hrnce s vysokými stěnami nebo litinové pánve tak, aby byl hluboký alespoň 1/4 palce. Zapněte teplo na středně vysoké a zahřívejte, dokud olej nebude mít 350 stupňů Fahrenheita. Pokud nemáte teploměr, můžete zkontrolovat teplotu oleje vhozením malého kousku tortilly do oleje. Pokud začne prskat, je olej hotový. Pokud tortilla hnědne příliš rychle, olej je příliš horký a před vařením tortillových chipsů budete muset olej sundat z ohně a nechat ho vychladnout.

    Do rozpáleného oleje vložte tolik tortillových trojúhelníků, aby byly většinou v jedné vrstvě, ale nebyly namačkané na sobě. Pomocí děrované lžíce nebo kuchyňských kleští jemně zatlačte tortilly dolů do oleje, aby měly všechny šanci být potaženy olejem. Vařte, dokud nejsou hranolky křupavé a zlatavě hnědé, asi 2 minuty. Pomocí děrované lžíce nebo kleští přendejte hranolky na plech vyložený papírovými utěrkami a lehce dochuťte solí. Opakujte se zbývajícími tortillovými trojúhelníky.

    • Zapečené tortilla chipsy
    • Zahřejte troubu na 375 stupňů Fahrenheita. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo použijte silikonovou pečicí podložku.

      Tortilly z obou stran postříkejte nebo lehce potřete olejem. Každou tortillu nakrájejte na šest trojúhelníků a poté je položte v jedné vrstvě na plechy.

      Pečte, dokud nejsou hranolky křupavé a zlatavě hnědé, 10 až 20 minut. Lupínky často kontrolujte, a pokud zjistíte, že některé hnědnou rychleji než jiné, otočte plechy, abyste podpořili rovnoměrnější pečení.

      Každý hranolek lehce dochutíme solí a poté podáváme.

Tipy Adama a Joanny

  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA. Níže uvedené hodnoty platí pro smažené hranolky.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce Asi 12 žetonů / Kalorie 177 / Celkový tuk 9,8 g / Nasycený tuk 1,4 g / Cholesterol 0 mg / Sodík 254,1 mg / Uhlohydrát 21,4 g / Vláknina 3g / Celkem cukrů 0,4 g / Protein 2,7 g

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post