Krémové česnekové Aioli od nuly

Jak udělat krémové a lahodné česnekové aioli asi za 10 minut. Díky použití celého vejce místo pouhého žloutku je toto domácí aioli prakticky odolné proti selhání a navíc snadné. Musíte vyzkoušet! Přejděte na recept Aioli

Česnek Aioli

Co je Aioli?

Aioli je smetanová česneková omáčka vyrobená z česneku, soli, olivového oleje a někdy i vejce. Je populární v kuchyních na pobřeží Středozemního moře, jako je Provence, Francie a Katalánsko ve Španělsku.

V našem receptu zařazujeme vejce, které dodává extra úroveň bohatosti. Je intenzivně ochucená díky extra panenskému olivovému oleji a syrovému česneku. Níže jsme poskytli několik tipů, které vám pomohou vytočit aioli vašich snů. Jdeme na to, ano?

Jak vyrobit Aioli od nuly

Na internetu je mnoho receptů na zkratku aioli, která používá majonézu jako základ a mění ji na ochucenou majonézu. Pokud je to to, co hledáte, máme pro vás pokrytí. Přejděte trochu dolů a najdete naši rychlou zkratku aioli.

Chci však mluvit o tom, jak vyrobit aioli od nuly. Je to naprosto vynikající (lepší než ochucená majonéza) a je to snadné! Pokud jste viděli náš recept na domácí majonézu, všimnete si, že metoda tohoto receptu není až tak odlišná. Vejce smícháme s citronovou šťávou, solí a olejem.

Stejně jako v našem receptu na majonézu použijeme celé vejce. Je běžné vidět aioli vyrobené pouze s vaječným žloutkem, ale zjistili jsme, že přidáním celého vejce je tento recept spolehlivější a výsledky se nám líbí. Kromě celého vejce přidáme pro větší bohatost jeden žloutek.

Pak, stavíme-li na tomto bohatství, používáme docela dost oleje. Tradičně uvidíte olivový olej používaný k výrobě aioli. Používáme olivový olej, ale často ho krájíme s trochou neutrálního oleje, jako je slunečnicový nebo hroznový olej.

Olivový olej může být docela intenzivní a v závislosti na značce oleje může chuť olivového oleje přebít zbytek ingrediencí. Když trochu toho olivového oleje nakrájíte neutrálním olejem, bude aioli vyváženější.

Nyní, když už bylo řečeno, pokud máte ve své kuchyni fantastickou láhev ovocného lehkého olivového oleje, neváhejte v našem receptu použít 100% olivový olej. Naší nejlepší radou je ochutnat olivový olej, než se rozhodnete, kolik ho přidat. Pokud chutná pikantně a hořce, doporučujeme použít neutrální olej pro vyvážení.

Na druhou stranu, pokud chutná ovocně a lehce, můžete zvážit použití většiny nebo všeho olivového oleje. V našem níže uvedeném receptu vás žádáme, abyste přidali 3/4 šálku oleje – může to být 100% olivový olej nebo směs. Je to zcela na vás. Obvykle používáme 1/4 šálku neutrálního oleje (mám rád slunečnicový nebo hroznový) a 1/2 šálku extra panenského olivového oleje.

Malá poznámka o používání syrových vajec

Zde je to, co CDC doporučuje udělat, abyste snížili všechna rizika používání vajec:

  • Zvažte nákup a používání pasterizovaných vajec
  • Uchovávejte vejce vždy v chladu při teplotě 40 °F (4 °C) nebo nižší
  • Vejce nakupujte pouze v obchodech a dodavatelích, kteří je uchovávají v chladu
  • Zlikvidujte prasklá nebo špinavá vejce
Domácí česnekové Aioli

Naše tipy na výrobu aioli

Za prvé, pokud jste nervózní z výroby aioli, nebuďte. Je to rychlé a přímočaré. Zde je několik tipů:

  1. Nejlepší je, když mají všechny suroviny stejnou teplotu. Pokud máte studená vejce a nemáte čas je nechat na pultu, aby dosáhly pokojové teploty, vložte je do misky s teplou vodou. Misku dejte stranou a za 5 minut budete mít vejce pokojové teploty.
  2. Česnek, citronovou šťávu a sůl nechte několik minut odležet. Sůl se za tu dobu rozpustí v citronové šťávě a díky této soli se česnek okoření.
  3. Pomalu po malých kapkách přidávejte olej, dokud se nezapracuje asi čtvrtina oleje. Pomalé přidávání oleje je opravdu důležité. Kdybyste to všechno vysypali najednou, měli byste polévku aioli! Pro vizuální znázornění přidávání oleje se podívejte na naše video o domácí majonéze; olej přidáváme v 1:30.
Přidáním oleje k výrobě aioli

Zkratka Aioli

Důrazně doporučujeme připravovat aioli od nuly, ale pokud vám chybí ingredience nebo nemáte vybavení, zde je rychlá majonéza s česnekovou příchutí, která je stále velmi chutná.

Smíchejte 1 šálek majonézy se 2 až 3 jemně nastrouhanými stroužky česneku, štědrou špetkou soli, 1 až 2 lžičkami čerstvé citronové šťávy a špetkou mletého černého pepře. Ochutnejte majonézu a poté dochuťte solí nebo citronovou šťávou.

Pro veganské aioli použijte recept na zkrácené aioli výše, ale použijte veganskou majonézu.

Jak podávat Aioli

Použijte domácí aioli jako pomazánku na sendviče nebo použijte jako dip pro následující věci:

Krémové česnekové Aioli od nuly

Zde je návod, jak vyrábíme krémové a lahodné česnekové aioli. Díky použití celého vejce místo pouhého žloutku je tento domácí recept na aioli prakticky odolný proti selhání a navíc snadný.

Tento recept děláme pomocí kuchyňského robotu na 12 hrnků (značka: Magimix) a funguje krásně. Pokud máte větší robot nebo se obáváte, že čepel vašeho modelu nebude mít dostatečný kontakt s přísadami, můžete použít menší nástavec na mísu, který je často součástí kuchyňských robotů. Tento recept funguje také při použití vysoce výkonného mixéru. Nakonec můžete použít ponorný mixér.

V našem níže uvedeném receptu vás žádáme, abyste přidali 3/4 šálku oleje – může to být 100% olivový olej nebo směs. Je to zcela na vás. Obvykle používáme 1/4 šálku neutrálního oleje (mám rád slunečnicový nebo hroznový) a 1/2 šálku extra panenského olivového oleje. Další podrobnosti najdete v našem článku.

Vyrobí asi 1 šálek

Budete potřebovat

2 malé stroužky česneku

1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného octa a více podle chuti

Špetka jemné mořské soli

1 velké vejce, pokojové teploty

1 velký žloutek, pokojové teploty

1/4 šálku neutrálního oleje, jako je slunečnicový, hroznový nebo rostlinný olej

1/2 šálku extra panenského olivového oleje

Čerstvě mletý černý pepř, volitelné

Pokyny

    Na strouhání česneku použijte mikrostruhadlo. Pokud nemáte jemné struhadlo, nasekejte česnek najemno nebo rozmačkejte na pastu.

    Vložte česnek, citronovou šťávu (nebo ocet) a sůl do mísy kuchyňského robota (nebo mixéru). Nechte ingredience spolu sedět asi minutu.

    Přidejte celé vejce a vaječný žloutek a poté pulsujte, dokud se nesmíchá a nezpění.

    Smíchejte neutrální olej s olivovým olejem v odměrce, což vám pomůže při přidávání oleje.

    Při běžícím procesoru pomalu po malých kapkách přidávejte olej, dokud nebude přidána asi čtvrtina oleje (to je důležité pro správnou emulgaci).

    Můžete být trochu méně přísní, když si všimnete, že směs začíná houstnout a emulgovat. Se zapnutým procesorem pokračujte v přidávání oleje pomalu, ale místo kapek oleje zvyšujte do velmi tenkého pramínku.

    Když je olej zapracovaný a aioli husté, ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou (nebo octem) a solí. Obvykle nakonec přidám ještě pár špetek soli a extra vymačkáme citronovou šťávu, aby chuť vynikla. Aioli není tak husté jako majonéza z obchodu.

    Podávejte posypané čerstvě mletým černým pepřem navrchu.

Tipy Adama a Joanny

  • Množství česneku: Dva malé syrové stroužky česneku dodají tomuto množství aioli výraznou česnekovou chuť. Pokud jste citliví na chuť syrového česneku, zvažte redukci na jeden stroužek nebo místo něj použijte pečený česnek. Pokud byste chtěli zvýšit množství česneku, jděte do toho.
  • Jaký olej použít? Olivový olej je v tomto receptu autentický. Olivový olej může být docela intenzivní a v závislosti na značce oleje může chuť olivového oleje přebít zbytek ingrediencí. Když trochu toho olivového oleje nakrájíte neutrálním olejem, bude aioli vyváženější. Poměr olivového oleje k neutrálnímu je na vás. Naší nejlepší radou je ochutnat olivový olej, než se rozhodnete, kolik ho přidat. Pokud chutná pikantně a hořce, doporučujeme pro vyvážení použít neutrální olej. V našem receptu vás žádáme, abyste přidali 3/4 šálku oleje – může to být 100% olivový olej nebo směs. Je to zcela na vás. Obvykle používáme 1/4 šálku neutrálního oleje (mám rád slunečnicový nebo hroznový) a 1/2 šálku extra panenského olivového oleje.
  • Nejlepší je, když mají všechny suroviny stejnou teplotu. Pokud máte studená vejce a nemáte čas je nechat na pultu, aby dosáhly pokojové teploty, vložte je do misky s teplou vodou. Misku dejte stranou a za 5 minut budete mít vejce pokojové teploty.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1 polévková lžíce / Kalorie 99 / Celkový tuk 11,1 g / Nasycený tuk 1,7 g / Cholesterol 23,2 mg / Sodík 150,4 mg / Uhlohydrát 0,2 g / Vláknina 0 g / Celkem cukrů 0 g / Protein 0,6 g

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post