Jak vyrobit Aquafabu (Ultimate Guide)

Aquafaba je škrobovitá tekutina, ve které se vařily fazole – zejména cizrna. Je to také tekutina v plechovce fazolí. Podívejte se, jak vyrobit aquafabu, jak ji skladovat a jak ji používat. Přejděte na recept Aquafaba nebo si přečtěte všechny naše tipy pro jeho použití.

Aquafaba a cizrna

Co je aquafaba?

Aquafaba je tekutina na vaření fazolí nebo tekutina v plechovce fazolí. Nejčastěji, když mluvíme o aquafabě, mluvíme konkrétně o tekutině na vaření z cizrny (garbanzo fazole) nebo tekutině v plechovce cizrny. Není to tak dávno, kdy jsme s Adamem vařili cizrnu nebo otevřeli plechovku cizrny, vylili jsme tekutinu do odpadu. Nyní, když víme, jak užitečná může být tato tekutina v kuchyni, nakopáváme se!

Když vaříte fazole nebo když jsou vařené fazole v plechovce v tekutině, tato tekutina se stává velmi škrobovou. Právě tato škrobovitost dělá aquafabu tak zajímavou.

Je aquafaba pouze z cizrny?

Technicky se aquafaba vyrábí při vaření jiných luštěnin. Cizrna má však tendenci vytvářet nejlepší, nejvíce škrobovou tekutinu. To je důvod, proč je to cizrnová voda, která je nejčastější při použití aquafaby v jiných receptech.

Co můžete dělat s aquafabou?

Teprve v roce 2015 objevil Goose Wohlt, softwarový inženýr hledající způsoby, jak vyrobit pusinky bez vajec, kouzlo fazolové vody ( zdroj ). Již víme, že funguje jako zahušťovadlo, stabilizátor, pojivo a emulgátor, ale lze s jistotou říci, že použití pro aquafabu se stále objevuje. Zde jsou nejčastější použití, která známe. Pokud víte o dalších způsobech využití, napište je do komentářů!

  • Vaječný bílek a náhražka celých vajec v pečivu, jako jsou palačinky a muffiny
  • Udělejte bezvaječné pusinky nebo pavlovu
  • Udělejte šlehané dezerty veganské, jako je čokoládová pěna.
  • Připravte si veganský máslový krém
  • Vyrobte si veganskou šlehačku nebo zmrzlinu
  • Připravte si veganskou majonézu nebo aioli
  • Udělejte extra krémový hummus
  • Udělejte veganské máslo
  • Zahušťujte polévky

Další náhražka vajec: Lněná vejce milujeme i při nahrazování vajec v receptech.

Jak se dělá aquafaba?

Vypuštění a uložení tekutiny z plechovky cizrny je nejjednodušší (a nejspolehlivější) způsob, jak získat aquafabu. Vyberte konzervované fazole s nízkým nebo žádným přidáním soli, aby tekutina nebyla příliš slaná. Před otevřením a scezením je také dobré fazolemi kolem plechovky několikrát zatřást. Tento krok navíc pomáhá přidat do tekutiny trochu více škrobu, protože fazole se uvnitř plechovky do sebe narazily.

Akvafabu můžete také vyrobit od základu namáčením a následným vařením vlastní sušené cizrny. Tato metoda je trochu složitější, protože poté, co jsou vaše fazole uvařené, budete muset varnou tekutinu uvařit na správnou konzistenci, aby odpovídala výsledkům, které získáte při použití konzervované tekutiny. Po uvaření fazole je vyjměte a varnou tekutinu vařte, dokud se nezredukuje a nebude mít konzistenci tekutiny z plechovky. Tato konzistence se také dost blíží tomu, jak vypadají vaječné bílky.

Sklenice vařené cizrny a aquafaby

Výroba aquafaby od nuly

Jak jsem uvedl výše, aquafaba z plechovky je skutečně nejspolehlivější možností, zvláště pokud ji plánujete šlehat. Pokud však doma vaříte hodně cizrny a přemýšlíte, jak zužitkovat tekutinu, která zbyla v hrnci, postupujte takto:

  1. Namočte přes noc 1 libru (2 šálky) sušené cizrny do vody. Ujistěte se, že jste fazole zalili několika centimetry vody, protože se při namáčení roztahují.
  2. Namočenou cizrnu sceďte a poté ji přidejte do velkého hrnce s 8 hrnky vody. Nepoužívejte žádnou sůl ani koření. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud fazole nezměknou, 1 ½ až 2 hodiny. Zde je náš podrobný recept na vaření sušené cizrny.
  3. Jakmile je cizrna uvařená, vypněte oheň a přikryjte pokličkou. Fazole nechte vychladnout ve varné tekutině. Tento krok zanechá v tekutině extra škrob, což dává aquafabě magické vlastnosti podobné vejci.
  4. Po vychladnutí vyjměte cizrnu děrovanou lžící a poté přiveďte tekutinu na vaření k varu a vařte dalších 30 až 45 minut. Během této doby by se tekutina měla zredukovat a proměnit se v hustší, nažloutlou tekutinu připomínající tekutinu, která vychází z konzervy cizrny.
  5. Nechte aquafabu vychladnout a poté ji uložte do lednice po dobu až 5 dnů nebo zmrazte na měsíce.

Když to děláte od nuly, dávejte pozor, aby se do kapaliny nedostal žádný olej nebo tuky. Ty mohou způsobit problémy, pokud později plánujete šlehání tekutiny.

Jak nahradíte vajíčka aquafabou?

Jak můžete vidět z výše uvedeného seznamu, existuje mnoho použití pro aquafabu, ale jedno z mých oblíbených je jako náhražka vajec do palačinek a pečiva, jako jsou muffiny. Napodobuje mnoho vlastností vajec při pečení. Ve skutečnosti ho používáme k výrobě těchto úžasných veganských borůvkových muffinů. Zde je obecné pravidlo pro nahrazení vajec aquafabou:

  • 3 lžíce aquafaby = 1 velké vejce
  • 2 lžíce aquafaby = 1 bílek

Jak to používáš?

Aquafaba může být použita jako náhražka vajec třemi způsoby:

  • Použijte ruční šlehač a šlehejte do světlé a pěnivé hmoty pak použijte jako pojivo vajec do sušenek, palačinek a muffinů.
  • Vyšleháme do měkkých špiček a vmícháme do těstíčka které těží z přidané vzdušnosti, jako jsou vafle, muffiny a košíčky.
  • Vyšleháme do tuhých špiček a použijte k výrobě pusinek, zmrzliny nebo veganských macaronů.

Jak šleháte aquafabu?

Nejspolehlivější metodou, kterou jsme pro šlehanou aquafabu našli, je použití stojanového mixéru a malého množství vinného kamene. Můžete šlehat pomocí ručního mixéru nebo dokonce kuchyňského robota (jak je znázorněno na našich fotografiích), ale pokud jej máte, je nejvhodnější stojanový mixér s velkým šlehacím nástavcem.

Je ke šlehání aquafaby nutný tatarský krém?

Aquafabu můžete šlehat i bez tatarského krému, ale doporučujeme přidat vinný kámen, aby pěna zůstala našlehaná co nejdéle (úplný recept je níže). Šlehaná aquafaba sama o sobě vyfoukne docela rychle. Můžete to přešlehat, ale kdo to chce dělat? Takže místo toho přidáme trochu smetany vinného kamene, abychom pomohli věci stabilizovat. Jakmile je našlehaná, můžete ji použít ve svých oblíbených receptech.

Může chvíli trvat, než aquafaba vyšlehá, tak se prosím nenechte tím odradit. Pokud ten váš nešlehá tak rychle, jak jste doufali, pokračujte v něm. Někteří lidé si všimli, že jim to trvalo 10 minut šlehání! Obvykle vidíme měkké vrcholy během 4 nebo 5 minut, ale pokud to pro vás není pravda, pokračujte, nakonec se tam dostane.

Jak dlouho můžete chovat aquafabu?

Nešlehanou aquafabu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 5 dnů. Zmrazte aquafabu na měsíce. Pro usnadnění zvažte zmrazení po lžících v misce na led. Když úplně zmrzne, vyndejte mraženou aquafabu z podnosu a vložte ji do uzavíratelného sáčku nebo nádoby bezpečné pro mrazení a zmrazte na měsíce. Když jste připraveni ji použít, rozmrazte v lednici potřebný počet polévkových lžic a poté použijte ve svých receptech.

Jak vyrobit Aquafabu (Ultimate Guide)

Aquafaba je škrobovitá tekutina, ve které se vařily fazole – zejména cizrna. Je to také tekutina v plechovce fazolí. Dá se využít mnoha způsoby. Používáme ho nejčastěji jako náhražku vajec.

Aquafaba může být použita jako náhražka vajec třemi způsoby: (1) lehce našlehaná jako pojivo do sušenek, palačinek a muffinů, (2) našlehaná do měkkých špiček a složená do těstíčků, které těží z přidané vzdušnosti, jako jsou vafle, muffiny a cupcaky, a (3) našlehané do tuhých špiček a použité k výrobě pusinek, zmrzliny nebo veganských macaronů.

Když vybíráte, ve kterém stavu aquafabu použít, budete ji s největší pravděpodobností potřebovat lehce našlehanou nebo našlehanou do měkkých špiček. Lehce našlehaná aquafaba dělá dobrou práci ve většině receptů, ale když ji nahradíte šlehanou aquafabou, pravděpodobně uvidíte ještě lepší výsledky. Níže uvedený recept je na šlehanou aquafabu.

Připraví 2 šálky aquafaby

Budete potřebovat

1 (15 uncí) bez soli přidané cizrny nebo 1/2 šálku tekutiny na vaření cizrny, viz poznámky

1/4 lžičky tatarského krému

Pokyny

    Důkladně protřepejte neotevřenou plechovku cizrny, poté otevřete a slijte fazole, tekutinu si ponechte. Pokud je v tekutině hodně malých kousků fazolí, přelijte je přes jemné sítko, abyste je odstranili.

    Lehce prošlehejte tekutinu a poté odměřte množství aquafaby, které potřebujete. Orientačně, při nahrazení celého vejce budete potřebovat tři polévkové lžíce tekutiny. Při nahrazení jednoho bílku budete potřebovat dvě polévkové lžíce.

    Vyberte si, jak chcete aquafabu do svého receptu přidat: lehce našlehanou nebo našlehanou.

    Pro lehké prošlehání přidejte odměřenou tekutinu do široké mísy a ručně šlehejte drátěnou metličkou, dokud nebude napěněná, asi 1 minutu. Tatarský krém přidávat nemusíte.

    U šlehané aquafaby přidejte odměřené množství do stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem. Přidejte smetanu z tatarského kamene a poté zapněte mixér. Šlehejte na vysokou rychlost do požadované nadýchanosti. Chvíli to trvá, takže buďte trpěliví. Míchání obvykle přestaneme po 4 až 5 minutách. Chcete-li zjistit, kdy je správně našlehaná, vyjměte metlu a otočte ji vzhůru nohama, měkké špičky nejprve podrží a poté se po vteřině pomalu roztaví do sebe. Pevné špičky budou držet a vypadat výrazněji, ale špičky se stále ohýbají. Dávejte pozor, abyste se nepřehnali, protože by to mohlo způsobit ztrátu veškeré vzdušnosti a vyfouknutí.

Tipy Adama a Joanny

  • Konzervovaná tekutina z cizrny je nejnebezpečnější variantou pro aquafabu, ale můžete ji vyrobit pomocí zbytkové tekutiny z vaření cizrny. Pokud to děláte od nuly, budete muset vyjmout uvařené fazole a pak vařící tekutinu dusit, dokud nezhoustne a nebude se podobat viskozitě tekutiny, která vychází z plechovky fazolí. Tipy, jak to udělat, jsou uvedeny v článku výše.
  • Nemáte stojanový mixér? Vyzkoušejte raději ruční mixér nebo kuchyňský robot. Stojanový mixér je opravdu tím nejlepším nástrojem pro tuto práci, ale ostatní dva spotřebiče budou fungovat v tísni.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Použili jsme data z tohoto webu (vše o aquafabě).

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1 polévková lžíce / Kalorie 5 / Celkový tuk 0 g / Nasycený tuk 0 g / Cholesterol 0 mg / Sodík 0 mg / Uhlohydrát 0 g / Vláknina 0 g / Celkem cukrů 0 g / Protein 0 g

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post