Jak vařit černé fazole od nuly

Milujeme tento směšně jednoduchý recept na černé fazole připravený v jednom hrnci na sporáku. Domácí černé fazole jsou ultra chutné, krémové a chutnají mnohem lépe než konzervy. Tipy na vaření černých fazolí v tlakovém hrnci (jako Instant Pot) jsou ve videu a receptu. Přejděte na recept na černé fazole

Podívejte se na video

Video s receptem na černé fazole

Další základní recepty na vaření: Podívejte se, jak vaříme sušenou cizrnu, jak vaříme čočku a jak vaříme quinou.

Jak a proč vařit černé fazole od nuly

Procházíme tu spoustu černých fazolí. Přidáváme je do vegetariánských tacos, obilných salátů a používáme je k výrobě naší oblíbené polévky z černých fazolí, našich rychlých a jednoduchých burgerů z černých fazolí (veganský recept) a také těchto domácích vegetariánských burgerů. Milujeme snadnost konzervovaných fazolí (a stále je používáme), ale moje absolutně oblíbené černé fazole jsou vařené ze sušených. Zde jsou dva důvody proč:

  • Stejně jako u jiných receptů se sušenými fazolemi (jako je tento recept na sušenou cizrnu), když vaříte sušené černé fazole od začátku, musíte mít příležitost přidat chuť kořením, česnekem a dalšími aromatickými látkami. To je důvod, proč doma vařené fazole chutnají tak lahodně!
  • Můžete ovládat, jak měkká jsou fazole, takže pokud chcete, aby měly fazole nějakou texturu, která by byla ideální pro přidání do polévek nebo sals (jako je tato Black Bean a Corn Salsa), můžete je před tím sundat z tepla. jsou příliš měkké. Případně, pokud fazole měníte na dip nebo pomazánku, můžete fazole vařit o něco déle.

Vaření sušených černých fazolí od začátku je snadné! Zde je náš postup ve třech krocích, jak to udělat na sporáku (moje oblíbená metoda):

  1. Přidejte fazole do hrnce s aromatickými látkami (jako je česnek, cibule, bobkové listy a koření) a dostatečným množstvím vody, aby pokryly fazole o 3 až 4 palce.
  2. Fazole pomalu dusíme do měkka, což trvá 1 1/2 až 2 hodiny.
  3. Odstraňte aromatické látky a vařte o něco déle, abyste získali krémovou omáčku, a pak si pochutnejte!
Vaření černé fazole s cibulí, bobkovým listem a česnekem

[OPTIONAL STEP] Před vařením fazole namočte přes noc. Nepovažujeme to za nutné, ale někteří mohou zjistit, že namáčení přes noc pomáhá se stravitelností. Chcete-li to provést, přidejte fazole do velké mísy s dostatečným množstvím, které je zakryje o 3 až 4 palce, a poté je nechte přes noc namočené. Fazole se ztrojnásobí.

Snadné černé fazole od nuly

Jak používat doma vařené černé fazole

Náš recept je na jednu libru černých fazolí (asi 2 šálky sušených). Jedna libra sušených fazolí tvoří 4 1/2 až 5 šálků vařených černých fazolí. Fazole vydrží, skladované ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 3 až 5 dnů a v mrazáku několik měsíců.

Ráda dávám tyto krémové vařené černé fazole na rýži a zrna (viz naši limetkovou rýži nebo tento návod na vaření quinoa). Pomalým vařením vznikne hustá smetanová omáčka, která díky aromatikám chutná úžasně.

U některých jídel však možná zjistíte, že omáčka není potřeba. Vezměte si například naše domácí Black Bean Burgers. V tomto receptu by byly tyto chutné fazole dokonalé, ale příliš mnoho omáčky by způsobilo, že hamburgery jsou kašovité. Takže když se řídím tímto receptem, fazole nejprve scedím a opláchnu je, než je přidám do burgerové směsi. Omáčku si můžete vždy uložit na jiný recept.

Více způsobů, jak vařit černé fazole

Již jsem zmínil, že vaření černých fazolí na sporáku je mou preferovanou metodou. Přál bych si, aby to bylo trochu rychlejší, ale je to nejlepší metoda, kterou jsem našel a která vytváří tu hustou, chutnou a krémovou omáčku.

To znamená, že když mám málo času, rád používám svůj tlakový hrnec k vaření fazolí (máme 6litrový instantní hrnec). Ukázali jsme si, že jej používáme k výrobě smažených fazolí a vaření cizrny připravené na hummus. V níže uvedeném receptu jsem sdílel kroky pro vaření černých fazolí v tlakovém hrnci.

Další snadné recepty na fazole

Snadné krémové domácí černé fazole

Jak vařit černé fazole od nuly

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Náš oblíbený recept na černé fazole, který lze připravit v jednom hrnci na sporáku. Tyto fazole jsou ultra chutné, krémové a chutnají mnohem lépe než konzervy. Tipy pro přizpůsobení našeho receptu na tlakový hrnec jsou uvedeny v receptu níže.

Jak zjistit, kdy jsou fazole hotové: Jak měkké by fazole měly být, závisí na tom, co s nimi plánujete dělat. Na dipy a pomazánky vařte fazole, dokud nejsou velmi měkké a můžete je snadno rozdrtit prsty nebo vidličkou. Na saláty, polévání rýžových a obilných misek a na polévky vařte fazole do měkka, ale nerozpadnou se.

Vyrobí asi 8 (1/2 šálku) porcí

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

1 libra (450 gramů) sušených černých fazolí, propláchnutých (asi 2 šálky)

3 střední stroužky česneku, oloupané a jemně rozdrcené, více použijte na česnekové fazole

1/2 střední oloupané cibule, viz poznámky

1 bobkový list

1 střední limetka, rozpůlená

Voda

Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pokyny

  • Metoda varné desky
  • Přidejte fazole, stroužky česneku, polovinu cibule a bobkový list do velkého hrnce a zalijte 3 až 4 palci vody. Zakryjte a přiveďte k varu na vysoké teplotě. Odkryjte, promíchejte fazole a snižte plamen, aby se fazole vařily na mírném ohni.

    Vařte za občasného míchání na mírném plameni, dokud fazole nezměknou, 1 ½ až 2 hodiny. Když se vaří, přidejte do hrnce více vody, pokud si všimnete, že fazole vypadají trochu suché.

    Odstraňte stroužky česneku, cibuli a bobkový list. Přidejte šťávu z půlky limetky a fazole dochuťte solí. Začněte s 1/4 čajové lžičky a pokračujte podle svých chutí.

    Podávejte rovnou nebo k vytvoření krémové omáčky, která obklopuje fazole na našich fotografiích, zvyšte teplotu na střední a poté vařte, dokud tekutina kolem fazolí nezhoustne a nepřilne k fazolím. V případě potřeby podávejte s další limetkovou šťávou vymačkanou přes povrch.

    • Metoda tlakového hrnce
    • Sušené fazole propláchněte a přidejte do 6litrového tlakového hrnce (máme Instant Pot). Přidejte stroužky česneku, cibuli a bobkový list. Přidejte dostatek vody, aby byla fazole pokryta 1 ½ palce, ale neplňte ji za „čáru maximálního naplnění“.

      Přidejte jednu čajovou lžičku neutrálního oleje, jako je rostlinný nebo olivový olej (to zabrání pěnění fazolí).

      Uzavřete víko a vařte při vysokém tlaku po dobu 30 minut, poté nechte vařič přirozeně uvolnit po dobu 20 minut. Po 20 minutách použijte tlačítko pro ruční uvolnění k odstranění zbývajícího tlaku. Fazole by měly být dokonale měkké, ale pokud jsou stále tvrdé (to se občas stává, pokud jsou vaše fazole staré), můžete tlakový hrnec znovu uzavřít a vařit dalších 10 až 20 minut. Před použitím této metody doporučujeme přečíst si uživatelskou příručku vašeho konkrétního tlakového hrnce.

      Vyjměte cibuli a bobkový list a poté je vyhoďte. Přidejte šťávu z půlky limetky a fazole a tekutinu dochuťte solí. Začněte s 1/4 čajové lžičky a pokračujte podle svých chutí.

      Podáváme rovnou nebo k vytvoření krémové omáčky, která obklopuje fazole na našich fotkách, otočte tlakový hrnec na SAUTE a vařte bez pokličky, dokud tekutina nezhoustne a nezačne se lepit na fazole. Podávejte podle potřeby s další limetkovou šťávou.

Tipy Adama a Joanny

  • Cibule: Aby se cibule po uvaření dala snadno vyjmout, nakrájejte cibuli přes kořen a nechte dostatek kořene neporušeného, ​​aby se vrstvy cibule nerozpadly.
  • Volitelné namáčení: Před vařením fazole je můžete namočit přes noc. Nepovažujeme to za nutné, ale někteří mohou zjistit, že namáčení přes noc pomáhá se stravitelností a rovnoměrnějším vařením. Chcete-li to provést, přidejte fazole do velké mísy s dostatečným množstvím vody, aby je pokryla o 3 až 4 palce, a poté je nechte přes noc namočit. Fazole se ztrojnásobí.
  • Tento recept byl inspirován Serious Eats.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1/2 šálku / Kalorie 223 / Celkový tuk 0,8 g / Nasycený tuk 0,2 g / Cholesterol 0 mg / Sodík 607 mg / Uhlohydrát 40,3 g / Vláknina 15,8 g / Celkem cukrů 0,6 g / Protein 14,9 g

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post