Domácí Pico de Gallo (salsa z čerstvých rajčat)

Tento snadný recept na pico de gallo si zamilujete! S pouhými 6 jednoduchými ingrediencemi budete mít během okamžiku čerstvou, pikantní a lahodnou rajčatovou salsu. Přejděte na recept na domácí Pico de Gallo

Domácí Pico de Gallo

Co je Pico de Gallo?

Pico de Gallo je sekaná salsa nebo omáčka z Mexika, která ve své nejzákladnější formě kombinuje zralá rajčata, cibuli, jalapeño, koriandr, sůl a limetku. Podle Ricka Baylesse (amerického šéfkuchaře, který svou kariéru zasvětil mexické kuchyni), je tento druh salsy z čerstvých rajčat oblíbeným kořením ve všech oblastech Mexika.

Nejlepší Pico de Gallo Salsa

V Texasu je tato čerstvá salsa známá jako pico de gallo, ale v Mexiku je známá pod řadou dalších jmen včetně salsa Mexicano, salsa fresca a salsa cruda. Pokud vás zajímá, co vlastně znamená pico de gallo, překládá se to jako „kohoutí zobák“. Nejsem si úplně jistý, proč se tomu tak říká, a z malého průzkumu existuje řada teorií proč, ale zatím přejdu k jeho výrobě 🙂

Jak to udělat

Nejen, že je tato salsa chutná, ale je neuvěřitelně jednoduchá na přípravu. Níže jsem sdílel celý recept na pico de gallo, ale zde jsou některé věci:

Rajčata a cibuli nakrájíme na malé kousky. U salsy s menším množstvím semínek a tekutiny na dně mísy můžete rajčata odstranit semínka a přebytečnou tekutinu (obvykle to vynechávám, pokud nemám zvlášť semena rajče). Chcete-li to provést, rozřízněte rajčata na polovinu a jemně je vymačkejte.

Dále přichází na řadu chilli paprička, do které můžete použít jalapeño nebo Serrano. Pro pikantní salsu ponechte semena a bílou membránu neporušené (tam žije veškeré teplo chilli papričky). Pro jemnou salsu odstraňte semínka a membránu. Papriku rád nasekám pěkně na drobno, takže nikdy nekousnu na velký kus.

Další je koriandr. Koriandr nasekejte nahrubo. Mám rád hodně koriandru v mé salse, ale vždy můžete stáhnout množství, které navrhujeme níže, pokud chcete.

V neposlední řadě dosolíme a okyselíme. Moje oblíbená kyselina pro pico de gallo je čerstvá limetová šťáva, ale můžete použít jablečný ocet, pokud je to vše, co máte. Vše promíchejte a nechte salsu pár minut odležet (více o tom níže).

Moje tipy pro přípravu nejlepší salsy

Pojďme si rychle projít mé nejlepší tipy pro přípravu absolutně nejlepší misky salsy pico de gallo:

Používejte vysoce kvalitní rajčata. Nejlepší je zralé červené rajče. Měl by být aromatický a vonět jako rajče. Vím, že to vypadá jako hloupá věta, ale až příliš často vidím v obchodě prodávaná rajčata, která jen tak nic nevoní! V letních měsících, kdy jsou rajčata hojná, hledejte rajčata dozrálá réva nebo rajčata dědictví. V zimě, kdy je těžší najít kvalitní rajčata, jsou lepší volbou švestková nebo cherry rajčata.

Nešetřete cibulí a koriandrem. Do naší salsy přidáme pořádné množství cibule a koriandru. Měli byste je vidět a ochutnat – zejména koriandr.

Použijte čerstvou limetkovou šťávu. Tady není místo pro věci v lahvích. Pico de gallo by mělo chutnat čerstvě, k tomu pomáhá silný výtlak čerstvé limetkové šťávy. Jak jsem zmínil výše, jablečný ocet funguje jako náhrada, pokud nemáte limetky.

Před podáváním nechte salsu pár minut odležet. Sůl vytáhne chuť z rajčat a zjemní syrovou cibuli. Když salsu před podáváním necháme 10 až 20 minut odležet, bude chutnat lépe. Na stejnou notu, protože se jedná o čerstvou salsu, nenechte ji odležet příliš dlouho. Rick Bayless ve své knize „Authentic Mexican“ říká, že čerstvá salsa, jako je pico de gallo, je nejlepší na hodinu nebo dvě, poté ztratíte trochu křupavosti a chuť cibule může začít přebírat vládu. salsa. Má naprostou pravdu, ale musím přiznat, že i tak jsem byl velmi rád, když se to udělalo den předem.

Podávejte s domácími tortilla chipsy. Výroba vlastních tortillových chipsů je snadná a chutnají tak dobře! Zde je náš recept na tortilla chipsy, který vám pomůže.

Návrhy na podávání

Pro mě jsem rád, že nasypu velké množství pico de gallo na cokoliv, ale čerstvá salsa je perfektní s tortilla chipsy, podávanými na tacos, vejce, chilli, přes enchiladas a další.

Další snadné recepty na salsu

  • Vyzkoušejte tuto salsu z pečených rajčat se spálenými rajčaty, česnekem a paprikou. Vyrábí se rychle a časem se to jen zlepšuje.
  • V této salsě z pečených rajčat jsou rajčata, česnek a paprika ze všech stran opečené a poté přidány k cibuli, koriandru a limetce pro chutný a návykový recept na rajčatovou salsu.
  • Chcete-li něco trochu jiného, ​​vyzkoušejte tuto Snadnou ananasovou a avokádovou salsu s čerstvým ananasem, avokádem, jalapeñem, červenou cibulí a čerstvou limetkou.
  • Rychlá a snadná salsa vyrobená z konzervovaných nebo čerstvých rajčat, cibule, papriky a česneku.
  • Toto není salsa, ale i tak ji milujeme: Vyzkoušejte naši rychlou a snadnou enchilada omáčku. Výroba zabere pouhých 15 minut!

Recept aktualizován, původně zveřejněn v červnu 2010. Od zveřejnění tohoto v roce 2010 jsme recept upravili, aby byl jasnější. – Adam a Joanne

Domácí Pico de Gallo (salsa z čerstvých rajčat)

Pico de Gallo je čerstvá rajčatová salsa oblíbená v Mexiku. Použijte k tomu zralá rajčata. Ne všechna rajčata jsou si rovni. Při výběru rajčat hledejte rajčata sytě vybarvená a pevná, s trochou dávek. Pokud vám nic nevoní, vynechejte je. Měly by vonět jako rajče – sladce a dřevitě.

Vyrobí 8 porcí nebo asi 3 šálky

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

1 1/2 libry rajčat, nakrájených

1 střední cibule, nakrájená (asi 2/3 šálku)

1 až 2 papričky jalapeño nebo serrano, nakrájené na jemné kostičky (pro jemnější salsu odstraňte semínka a blány)

1/2 šálku jemně nasekaných čerstvých listů koriandru

Šťáva z 1 limetky

Sůl podle chuti

Pokyny

    Do mísy přidejte rajčata, cibuli, koriandr, nakrájenou papriku a limetkovou šťávu. Bohatě dochuťte solí – začněte 1/2 lžičkou a pokračujte dále. Salsu odložte na 15 až 20 minut.

    Po uplynutí této doby salsu promíchejte – ujistěte se, že šťáva zbyla na dně misky. Ochutnejte a dochuťte větším množstvím soli.

    Uchovávejte až 3 dny ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.

Tipy Adama a Joanny

  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1/4 šálku / Kalorie 33 / Protein 1 g / Uhlohydrát 8 g / Vláknina 2 g / Celkem cukrů 4 g / Celkový tuk 0 g / Nasycený tuk 0 g / Cholesterol 0 mg

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post