Čočková polévka s citronem a kurkumou

Seznamte se s mým oblíbeným receptem na čočkovou polévku! Tuto polévku dělám s čočkou, mrkví, kurkumou a čerstvým citronem, kdykoli potřebuji nějaké zdravé jídlo. Je to pikantní, uspokojující a naprosto chutné. Přejděte na Recept na čočkovou polévku

Čočková polévka s kapustou, citronem, mrkví a kurkumou

Co budete potřebovat k výrobě mé oblíbené čočkové polévky

Když jsem poprvé měl čočkovou polévku, opravdu jsem nečekal, že mi bude chutnat. Myslela jsem, že to bude nevýrazné a nudné, ale díky kombinaci koření a čerstvého citronu to chutnalo úžasně (až návykově) a tak uklidňující. Tuto polévku dělám v každém ročním období, je tak dobrá!

Ingredience potřebné k přípravě čočkové polévky jsou jednoduché a většina z nich už pravděpodobně sedí ve vaší kuchyni. Zde je to, co budete potřebovat:

  • Čočka — K přípravě polévky používám hnědou, červenou nebo francouzskou čočku a přidávám ji nevařenou. Čočka se vaří, aby byla měkká, a navíc miluji nutriční výhody čočky. Mají vysoký obsah vlákniny, vitamínů B, železa, bílkovin a mají nízký obsah tuku.
  • Česnek, cibule a mrkev přidejte do polévky živiny, texturu a barvu.
  • Mletý kmín, mletý koriandr a mletá kurkuma přidat koření a barvu.
  • Vývar — Na vegetariánskou/veganskou čočkovou polévku použijte zeleninový vývar (zde je náš recept) nebo kuřecí vývar (zde je návod, jak ho děláme).
  • Kapusta nebo špenát přidejte do polévky ještě více živin.
  • Čerstvý citron je nutností pro tuto polévku. Díky tomu jsou všechny chutě opravdu pop. Při podávání přidávám do misek i plátky citronu.
  • Čerstvé bylinky jsou volitelné, ale když je mám po ruce, rád přidám hrst čerstvého kopru nebo petrželky.

Milujete čočku? Čočku milujeme a věnovali jsme jí celý článek. Přečtěte si vše o různých druzích čočky a také o tom, jak ji vařit. Podívejte se na našeho Ultimate Guide to Lentils. Používáme je také k výrobě těchto veganských koulí (miluji je!).

Kroky pro přípravu nejlepší čočkové polévky

Stejně jako několik polévkových receptů na Inspired Taste je tato čočková polévka velmi jednoduchá na přípravu. Pojďme rychle projít kroky:

Krok 1: Ve velkém hrnci opečte cibuli a mrkev (používám svou holandskou troubu), dokud nezačnou měknout a nezačnou sladce vonět. Pokud je máte v lednici, do hrnce by se krásně přidal i celer nebo fenykl.

Krok 2: Vmíchejte česnek, kmín, koriandr a kurkumu. Aromaty vařím jen asi 30 sekund. Tato krátká doba umožňuje česneku a koření prohřát se, což jim podle mě pomáhá uvolnit do polévky ještě více chuti.

Krok 3: Opláchněte a vyberte čočku. Čočku přidávám nasucho (nevařenou) do hrnce, ale před tím ji propláchnu pod tekoucí vodou. Rychle je také prohlížím, abych se ujistil, že je odstraněno vše, co není čočka (někdy se sem vkradou další fazole nebo zrna, zvláště když je dostanete z velké uličky).

Nevařená čočka s mrkví, cibulí a kurkumou
Přidám nevařenou čočku propláchnutou pod studenou vodou.

Krok 4: Přidejte čočku a vývar. S téměř všemi ingrediencemi na polévku v hrnci přivedu polévku k varu a částečně přikryté vařím, dokud čočka nezměkne. To trvá 30 až 40 minut.

Krok 5: Ochutnejte a okořeňte polévku a poté vmíchejte zelení. Ať už do polévky použijete kapustu nebo špenát, před podáváním je stačí povařit jen pár minut.

Přidání kapusty do čočkové polévky
Zelení (jako kapusta nebo špenát) potřebují před podáváním jen několik minut vaření v polévce.

Krok 6: Přidejte čerstvou citronovou šťávu a čerstvé bylinky. Těsně před podáváním vymačkám do polévky hodně čerstvé citronové šťávy. Tím se rozzáří všechny chutě a polévka opravdu chutná svěže a fantasticky. Příjemným doplňkem jsou také čerstvé bylinky jako kopr nebo petržel.

Jak můžete vidět z našich fotek, do polévky přidávám i plátky citronu. To je zcela volitelné, ale přidává to ještě více citronové chuti a narážky, komu polévku podáváte, do toho jsme přidali citron.

Mám míchat čočkovou polévku?

Zda polévku rozmixujete, je čistě na vás. Spousta receptů na čočkovou polévku vyžaduje smíchání celé polévky nebo její části, aby se zahustila. Obvykle to nedělám, protože si myslím, že polévka je dostatečně hustá a baví mě kombinace vývaru a textury celé uvařené čočky.

Pokud chcete polévku rozmixovat, použijte ponorný mixér nebo stojanový mixér s odstraněnou zátkou a papírovou utěrkou umístěnou přes otvor. Tímto způsobem, když budete míchat horkou tekutinu, může se uvolňovat pára (neudělat to může způsobit docela nepořádek).

Čočková polévka s citronem a kurkumou

Předstih a ukládání

Čočková polévka vydrží v lednici až čtyři dny a podle mého názoru se časem zlepšuje. Možná zjistíte, že čočka absorbuje trochu tekutiny navíc, když leží v lednici. Chcete-li to vrátit do konzistence připomínající polévku, jednoduše před zahřátím přidejte šplouchnutí vody nebo vývaru.

Polévku můžete i zamrazit. Mělo by vydržet několik měsíců. Před podáváním jednoduše rozmrazte a znovu ohřejte.

Čočková polévka s citronem a kurkumou

Další recepty na snadné polévky

Čočková polévka s citronem a kurkumou

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Toto je náš oblíbený recept na čočkovou polévku. Dělám tuto polévku s čočkou, mrkví, kurkumou a čerstvým citronem, kdykoli potřebujeme nějaké zdravé jídlo. Je to pikantní, uspokojující a naprosto chutné. Mám v této polévce rád docela dost čerstvého citronu a podávám polévku s plátky citronu. To dodává ještě více citronové chuti a ukazuje, že do polévky byl přidán citron.

Vyrobí 6 až 8 porcí

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

2 lžíce olivového oleje

2 šálky jemně nakrájené cibule (1 střední cibule)

1 1/2 šálku nakrájené mrkve (2 velké mrkve)

2 lžičky mletého česneku (3 stroužky)

1 lžička mletého kmínu

1/2 lžičky mletého koriandru

1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

1/2 lžičky mleté ​​kurkumy

2 šálky (12 uncí) čočky, natrhané a opláchnuté

8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru

2 vrchovaté šálky strouhaného kapusty nebo špenátu

1 až 2 citrony

1/4 šálku nasekaných čerstvých bylinek, jako je petržel nebo kopr, volitelné

Jemná mořská sůl, podle chuti

Pokyny

    Ve velkém hrnci (jako holandská trouba) rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte cibuli, mrkev a 1/4 lžičky soli a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou a nezačnou vonět sladce, asi 5 až 7 minut. Vmíchejte česnek, kmín, koriandr, černý pepř a kurkumu a vařte 30 sekund.

    Vmícháme čočku a vývar. Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte pouze k varu. Ochutnejte a dochuťte solí (přidáváme mezi 1/2 a 1 lžičkou podle toho, jak dobře je vývar ochucený). Snižte plamen na mírný plamen a částečně přikryté vařte, dokud čočka nezměkne, 35 až 40 minut.

    Hrnec odkryjeme a vmícháme kapustu (nebo špenát) a odkryté vaříme dalších 5 minut. Polévku stáhněte z ohně a poté vmíchejte šťávu z půlky citronu a čerstvé bylinky. Polévku ochutnejte a dochuťte další solí a/nebo citronovou šťávou. (Mám ráda trochu citronu.)

    Podávejte, nebo chcete-li polévku rozmixovat, pomocí ponorného mixéru rozmixujte do požadované konzistence. Případně můžete k rozmixování celé polévky nebo její části použít stojanový mixér. Pro ještě větší chuť citronu podávejte s několika plátky citronu.

Tipy Adama a Joanny

  • Polévka vydrží v lednici až čtyři dny a v mrazáku několik měsíců. Pokud se vám polévka při ohřívání zdá příliš hustá nebo suchá, přidejte trochu vývaru nebo vody.
  • Pro extra chuť uvařte hromadnou klobásu nebo šunku s cibulí a mrkví.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA. Sodík se bude lišit v závislosti na použitém vývaru.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Velikost porce 1/6 receptu / Kalorie 298 / Celkový tuk 5,5 g / Nasycený tuk 0,8 g / Cholesterol 0 mg / Sodík 1155,9 mg / Celkový obsah sacharidů 45,3 g / Vláknina 8 g / Celkem cukrů 5,2 g / Protein 19,5 g

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post