Chimichurri steaky z květáku

Dokonale zlatavě hnědé a jemné steaky z květáku přelité naší oblíbenou pikantní, zelenou omáčkou chimichurri. Užijte si tento snadný rostlinný recept jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k dalším jídlům. Přejděte na recept na steaky z květáku Chimichurri

Chimichurri steaky z květáku

Milujeme květákové steaky!

Milujeme pečený květák, jak ukazuje tento sýrový pečený květák, tato buvolí verze a tento pečený květák s chilli a limetkou. Jakkoli milujeme všechny tři tyto recepty, tyto steaky z květáku nám stále foukají do hlavy.

Steaky z pečeného květáku s omáčkou chimichurri lžící navrch

Za prvé, protože každý steak je nakrájen tak, aby květák ležel rovně, úroveň karamelizace a zhnědnutí je úžasná. Chci říct, jen se podívejte, jak vypadají zlatohnědé!

Kroková fotografie ukazující, jak vařit steaky z květáku na pánvi.  Květák je zlatavě hnědý a lehce ochucený solí.

Za druhé, kombinace toastového zlatohnědého květáku a naší pikantní čerstvé omáčky chimichurri je neuvěřitelně dobrá. Chimichurri je jednoduchá kombinace petrželky, česneku, olivového oleje a červeného vinného octa a často se nalézá na lžících na grilovaném mase, ale musím říct, že jsem stejně šťastný, když si ho přidám do svého květákového steaku. Opravdu je to tak dobré.

Jak nakrájet květák na steaky

Trik na květákové steaky, které se nerozpadnou, je zajistit, aby každý steak měl připevněnou část stonku. Z jednoho středního květáku získáte dva tlusté steaky.

Jednoduše nakrájejte hlavu květáku na polovinu skrz stopku a poté ořízněte zaoblený okraj každé poloviny, takže ponechte asi 1 1/2 palce silné plátky, které mají stále připojený stonek. Jak to děláme, můžete vidět v našem videu!

Vaření steaků

Nejlepší steaky z květáku získáte na pánvi vhodné do trouby. To znamená, že před dokončením steaků v troubě, kde změknou, můžeme získat dokonalé zlatohnědé opékání z obou stran.

Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, nebojte se. Jednoduše je začněte na běžné pánvi a poté je přeneste na plech na pečení a dopečte v troubě.

Jak jim sloužit

Jsou vydatné a opravdu mohou obstát samostatně jako hlavní jídlo. Ráda je podávám k salátu, s quinoou nebo s rýží (jako je tato koriandrová limetková rýže).

Můžete je také podávat jako přílohu – zvažte rozdělení každého steaku na dva, abyste vytvořili čtyři boční porce. Podávejte je k burgerům z černých fazolí nebo k vydatnému salátu, jako je tento salát z černých fazolí a quinoy. Výborně se hodí i k pokrmům z krevet nebo masa. Vyzkoušejte tyto krevety s česnekovým máslem nebo tohoto jemného vařeného lososa.

Více receptů na rostlinné bázi

Chimichurri steaky z květáku

  • PŘÍPRAVKA
  • KUCHAŘKA
  • CELKOVÝ

Vychutnejte si tyto květákové steaky s omáčkou chimichurri jako rostlinné hlavní jídlo nebo podávané jako chutná příloha. Steaky nakrájíme nahrubo, to znamená, že z jednoho květáku budou dva steaky. Po nakrájení steaků budete mít nepoužitý květák, ale nebojte se, lze z něj udělat květákovou rýži, květák rozmačkaný nebo opéct vedle steaků a uložit na další jídlo.

Recept na omáčku chimichurri dělá asi 1 šálek. Zbyde vám spousta pro použití v jiném nádobí. Podívejte se na originální recept na omáčku, kde najdete návrhy na další způsoby jejího použití.

Připraví 2 porce nebo 4 boční porce

Podívejte se, jak připravujeme recept

Budete potřebovat

Steaky z květáku

1 střední hlávka květáku

2 až 3 lžíce olivového oleje

Sůl, podle chuti

4 lžíce omáčky chimichurri nebo více podle chuti, recept níže

Na omáčku Chimichurri (vyrobí asi 1 šálek)

2 šálky (50 gramů) zabalených listů petržele a jemných stonků

3 až 4 stroužky česneku (1 lžíce mletého)

1 střední šalotka

1/2 až 3/4 lžičky jemné mořské soli

1/2 až 1 lžička drcených vloček červené papriky nebo 1 chilli paprička jalapeño nebo fresno, jemně nasekaná

1/2 šálku (120 ml) extra panenského olivového oleje

1/3 šálku (80 ml) červeného vinného octa

Pokyny

  • Připravte si květák
  • Zahřejte troubu na 400 stupňů Fahrenheita.

    Odstraňte velké vnější listy květáku a seřízněte malé množství stonku, abyste vytvořili plochý základ. Květák rozkrojte napůl, od kulatého vršku ke stopce.

    Chcete-li připravit každý steak z květáku, ořízněte zaoblený okraj každé poloviny květáku a ponechte asi 1 1/2 palce silné plátky, které mají stále připojenou stopku (návod najdete v našem videu). Oříznutý květák si uschovejte pro jiný recept, jako je květáková rýže, rozmačkaný květák nebo pro svačinu během jiného jídla.

    Zahřejte olivový olej v široké pánvi vhodné do trouby na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vložíme steaky z květáku a opékáme do zlatova, asi 5 minut. Pomáhá občas steaky pohnout, aby se pod ně dostal olej. Opatrně otočte steaky a vařte dalších 3 až 5 minut, nebo dokud není druhá strana dobře hnědá. Jak druhá strana hnědne, dochuťte steaky solí.

    (Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, můžete steaky opéct na běžné pánvi a poté je opatrně přenést na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou pečící podložkou.)

    Zasuňte pánev do trouby a pečte steaky, dokud stonky nezměknou a nelze je propíchnout vidličkou, 8 až 10 minut.

    Květákové steaky podávejte s velkou lžící omáčky chimichurri navrchu. Pro vedlejší porce rozkrojte každý steak na polovinu a poté podávejte.

    • Udělejte omáčku
    • Ručně připravte omáčku: Nasekejte česnek a šalotku a poté přidejte do střední mísy. Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy spolu se solí, vločkami červené papriky, olivovým olejem a červeným vinným octem. Zamíchejte, ochutnejte a dochuťte solí nebo vločkami červeného pepře, pokud je potřeba.

      Připravte omáčku v kuchyňském robotu (nebo mixéru): Přidejte česnek a šalotku do mísy kuchyňského robota (nebo mixéru) a poté rozdrťte, dokud se nerozemele. Přidejte petržel, sůl a vločky červené papriky. Dusíme, dokud není petržel nasekaná na drobno. Oškrábejte strany a poté nalijte olivový olej a červený vinný ocet. Ještě několikrát zapulzujte, dokud se omáčka nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte ještě solí nebo vločkami červené papriky.

      Ukládání: Omáčka je vynikající hned v den, kdy ji uděláte, ale v lednici vydrží několik dní (jen si možná všimnete, že zelená petrželka lehce zmatní).

Tipy Adama a Joanny

  • Pro chimichurri: Jakmile budete mít základní recept, můžete si s ním pohrát podle toho, jaké ingredience máte po ruce. Zkuste vyměnit petržel za koriandr nebo použijte kombinaci obou bylinek. Příjemným doplňkem je i trocha čerstvé máty nebo oregana.
  • Nutriční fakta: Nutriční fakta uvedená níže jsou odhady. Pro výpočet přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

Pokud uděláte tento recept, vyfoťte ho a hashtagujte #inspiredtaste — Rádi vidíme vaše výtvory na Instagramu a Facebooku! Najděte nás: @inspiredtaste

Výživa na porci: Kalorie 325 / Celkový tuk 28,8 g / Nasycený tuk 4,4 g / Cholesterol 0 mg / Sodík 678,9 mg / Uhlohydrát 16,6 g / Vláknina 6,9 g / Celkem cukrů 5,6 g / Protein 6,6 g

AUTOR: Adam a Joanne Gallagherovi

Post a Comment

Previous Post Next Post